Farvel sjokolade. Hei faste!

Det var begynnelsen av januar og vi snakka om nyttårsforsett. Ein kollega sa noko om at han ville kutte ned på favorittbrusen, men var ikkje heilt klar enda. Og eg, full av optimisme, sa at eg venta til fasten. Då derimot skulle eg kutte ut sjokolade. Og plutselig hadde vi gjort ei avtale – han skulle kutte brusen og eg skulle kutte sjokolade under fasten. Faste var jo en evighet til – eller i alle fall litt over ein månad.

IMG_9264

Før eg visste ordet av det var dagen her. Askeonsdag. Og gjort er gjort, spist er spist og sagt er sagt. No er det berre å ta konsekvensen av samtalen. No blir det 40 dagar uten sjokolade.

Egentlig veit eg at det blir fint. Fasten handlar jo om å finne tilbake til fokus. Og eg veit at eg har ete meir sjokolade etter eg kom til Gran Canaria enn det som er godt for meg. Det blir ofte lett å tenke at ein fortjener det. Men det er jo egentlig noko eg trykker i meg så eg slepp å forholde meg til andre ting. Det har blitt ei uvane å trykke i seg sjokolade når eg sit her åleine på kvelden. Det er vel det ein kallar trøsteeting.

IMG_4069

Eg veit eg ikkje har eit bra forhold til sjokolade. Og spesielt når eg er emosjonell i ein eller annen variant blir det ein måte å handtere følelsene mine på. Og å bruke mat er aldri ei god løysing for å handtere følelsar, enten det er sunn eller usunn mat. Så i år vil eg bruke fasten til å jobbe med avhengigheten eg har til sjokolade, og fokusere på bedre måter å jobbe med meg sjølv, forholda til menneskene i livet mitt og forholdet til Vår Herre.

IMG_0940

Så no skal posen med Smash som eg ikkje rakk å ete i går få ligge i kjøleskapet til påske. Den har det heilt fint der. Og om ei veke veit eg at eg ikkje har så lyst på sjokolade som eg har no i kveld. Eg veit eg kan klare det. Og no har eg sagt det til alle som gidd å lese dette. Så hold meg gjerne ansvarlig og spør det ubehagelige spørsmålet om eg har greidd å halde fasten. Og så kan eg berre håpe at fasten er over like plutselig som den kom.

Har du noko du burde tatt ei pause frå no når det er faste?

edf

English translation:

It was early January, we were talking about New Years resolutions at work. A coworker told me he wanted to cut back on his favourite soda, but wasn’t quite ready to do it. I told him I was going to wait until Lent. All of a sudden we had made a deal that he should stop drinking his soda and I should stop eating chocolate during Lent. And Lent was ages away.. or at least a month or so.

All of a sudden the day is here. Ash Wednesday. What is done is done, what is eaten is eaten and what is said is said – a deal is a deal. And now I just have to face the consequences. Today was the first of 40 days without chocolate…

Deep down I know it will be good for me. Lent is about focus. And I know I have consumed more chocolate after I moved to Gran Canaria than what is good for me. I keep fooling myself thinking I deserve it. But eating chocolate is something I do because I don’t want to feel or think about stuff. It has become a bad habit, eating chocolate late at night. I guess it is what you call comfort food.

I know that I don’t have a healthy relationship to chocolate. And especially in times when I am emotional in one way or another, it becomes a way to handle my emotions. And using food is never a good way to handle emotions, no matter how healthy the food is. So I will use this Lent to work on my addiction to chocolate and focus on finding better ways to work on myself, the relationships to the people in my life and the relationship to the Lord himself.

The bag of my favourite chocolate, Smash, that I didn’t have time to eat last night is safe in my refrigerator. It will stay there until Easter. In a week I know I won’t crave chocolate as bad as I do tonight. I know I am able to make it. And now I have told everyone who takes the time to read this. Hold me to it, ask me if I am able to stay away from chocolate. And I can only hope Lent will be over as soon as it started.

Do you have something you should stay away from during Lent?

 

One thought on “Farvel sjokolade. Hei faste!”

  1. Hei Liv Helga! Titter fra tid til annen innom bloggen din, og det er spennende og fint å lese det du deler. Du er flink til å skrive!

    Jeg faster også fra sjokolade (og annet godteri) – så da kan vi heie på hverandre.
    Synes fastetiden er en utolig fin tid – men det alltid krevende den første uka😊
    Klem fra Solveig

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s